This website uses cookies to optimize performance. Do you accept the use of cookies on this website?

 

Over Levy

Gideon Levy is een onafhankelijke regisseur en filmproducent.

Sinds 1999 maakte hij programma’s voor de VPRO: Tegenlicht, Levy & Sadeghi, de Lobbyisten, Waskracht, 7dagen, en Thema-avonden, BNNVARA: de Jakhalzen/DWDD, Klimaatontkenners/2DOC, de Joodse Omroep/EO: Tussen droom en werkelijkheid, Waarom haten ze ons?, AVROTROS: Brandende Kwesties, LEVY en de NTR: Shit.

In 2008 won Gideon de Prix Europa in Berlijn met zijn onderzoeksjournalistieke documentaire Lockerbie Revisted. Op het Banff filmfestival in Canada werd de film genomineerd in de categorie ‘beste onderzoeksjournalistieke film’ in 2010 en won de film de Gold World Winner op het New York Filmfestival in 2011. De film werd in 7 landen verkocht en werd vertoond in het Schotse parlement.

Als producent heeft Gideon in de afgelopen jaren een hecht en divers netwerk opgebouwd van filmmakers en werkt hij samen met productiehuis Blazhoffski,  het Amsterdams Fonds voor de kunst, het Cobo fonds, het Film Fonds, Media fonds, NPO, ARTE/ZDF, ITV en IDFA. LEVY produceerde uiteenlopende films en programma’s. Van documentaires zoals Mannentijd en Mijn Zusje de Soldaat tot de populairwetenschappelijke serie voor NPO 1 Katja’s Bodyscan, met Katja Schuurman. De korte fictie film Lot van Tamar van den Dop, kreeg zowel de jury als de publieksprijs op het Premiers Plans d'Angers in Frankrijk en de film was de Nederlandse inzending bij de Academy Awards in 2002. In 2016 ging de film Unknown Brood van regisseur Denis Alink in première in het Carre theater op het IDFA waar de film tweemaal was genomineerd, zowel in de Nederlandse competitie als in de muziek sectie. De film werd hierna vertoond in 32 bioscopen.De documentaireDefending Brother No2,van regisseuse Jorien van Nes werd genomineerd voor beste lange documentaire op Nederlands filmfestival in 2017.

Levy’s werk is verkocht aan Duitsland, België, Zwitserland, Israël, Polen, Frankrijk en Canada en wordt gebruikt in het hoger onderwijs, op verschillende universiteiten en is vertoond op verschillende filmfestivals zoals DOK Leipzig, Banff, NFF, IDFA, New York Festivals, Premiers Plan D’angers.