This website uses cookies to optimize performance. Do you accept the use of cookies on this website?

 
Omroep / Broadcaster
EO
 

Mijn zusje, de soldaat

In de zomer van 2010 begon Chamoetal Zeidler, het 18-jarige zusje van filmmaakster Dikla Zeidler, aan haar 2-jaar durende dienstplicht bij de PR-afdeling van het Israëlische leger. Met een Israëlische vader en een Nederlandse moeder, half opgegroeid in Israël en in Nederland, was de dienstpli- cht voor de zusjes Zeidler géén vanzelfsprekendheid. De filmmaakster zelf koos er destijds voor niet in dienst te gaan en woont in Nederland.

Uit nieuwsgierigheid naar hoe de ontwikkeling van de jongere zus binnen het leger zou verlopen, besloot Dikla Zeidler gedurende de diensttijd haar zus Chamoetal te volgen. Ook Chamoetal krijgt een camera mee: op die manier zien we door haar eigen ogen hoe zij de dienstplicht meemaakt en zijn we getuige van hoe zij van een jong meisje in een soldaat transformeert, die alle acties van het leger goed moet praten.

Naast Chamoetal maken we ook kennis met Amit, de vader. Hij is één van de honderdduizenden (oud)militairen die in tijden van oorlog bij zaken betrokken is geweest waar hij niet altijd achter stond - maar die wel noodzakelijk leken. Amit sprak hier niet eerder over, maar gewapend met een camera durft Dikla (balancerend tussen haar ‘rollen’ als filmmaakster én dochter) haar vader voor het eerst vragen te stellen over de impact die het Israëlische leger op zijn leven heeft gehad. Een leger dat juist mede door de dienstplicht in staat is om (bijna) elk gezin in Israël te beschermen, maar tegelijkertijd een collectief trauma veroorzaakt.

In de persoonlijke documentaire Mijn zusje, de soldaat onderzoekt Dikla Zeidler hoe een mens in staat is om bepaalde keuzes te maken en handelingen te verrichten die niet altijd stroken met zijn / haar ethische overtuigingen, maar binnen een bepaalde context wel noodzakelijk lijken. Hoe ver is zusje Chamoetal bereid te gaan voor het leger, en waar lag de grens waarbinnen vader Amit bereid was te vechten voor Israel? 

 

Mijn zusje, de soldaat (53 min.) is op woensdagavond 8 mei 2013 om 23:00 uitgezonden bij de EO, op Holland Doc, Nederland 2.