This website uses cookies to optimize performance. Do you accept the use of cookies on this website?

 
Omroep / Broadcaster
AVRO
 

LEVY: Slikken of Stikken

"Mijn leven zal ophouden als ik geen goedkope HIV/AIDS medicijnen meer krijg.” Dat zegt de 18 jarige Cafina uit Oeganda. Dit lot wacht mogelijk vele miljoenen Cafina’s in de Derde Wereld. In het tweeluik 'Slikken of stikken?!' onderzoekt Levy waar de financiële én morele grenzen liggen van geld verdienen aan de pijn van de ander, vooral als die ander een arme Afrikaan of Aziaat is.

Het ontwikkelen van een medicijn kost soms honderden miljoenen euro’s of dollars. Tegelijkertijd is men in landen zoals India steeds beter in staat om zogenaamde ‘generieke’ medicijnen te maken: medicijnen die dezelfde werking van de erkende namen hebben, maar slechts een fractie daarvan kosten. Niet raar dus dat de grote farmaceutische bedrijven wel een goede bescherming van hun patentrecht willen.

Sinds de introductie van generieke medicijnen in 2000 is de prijs voor de medicatie van een aidspatiënt gedaald van 12.000 tot 80 dollar per jaar. 92 procent van de aidspatiënten in ontwikkelingslanden is afhankelijk van Indiase aidsremmers. De grote farmaceuten (ook wel Big Pharma genoemd) willen nu dat India haar kostbare patenten respecteert. Ook al betekent dit dat medicijnen voor veel armen onbetaalbaar dreigen te worden.

Levy probeert de relevante ‘spelers’ van dit mondiale spel te spreken te krijgen. Hij reist onder meer naar Oeganda, waar hij de enige medicijnenfabriek in een derdewereldland bezoekt. Hier worden volgens de hoogste medische standaarden generieke medicijnen geproduceerd, maar voelbaar is ook de dreiging van sluiting als de grote farmaceuten (de zogenaamde Big Pharma) hun zin krijgen. In dit land waar 6,5% van de bevolking lijdt aan HIV/AIDS, zijn velen namelijk ten dode opgeschreven, als ze geen generieke medicijnen meer zouden krijgen.

Levy haalt verhaal bij de vertegenwoordiger van de farmaceutische industrie in Nederland. Deze waarschuwt “dat er zonder patenten geen nieuwe middelen meer worden gemaakt”.

Access To Medicine Index Met al deze tegenstrijdigheden in zijn achterhoofd heeft Levy een ontmoeting met Wim Leereveld. Met zijn ‘Acces To Medicine Index’ is hij in het gat van het ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ gesprongen. De index geeft aan wat een bedrijf onderneemt om medicijnen toegankelijker te maken voor de Derde Wereld. Met andere woorden: in welke mate neemt een farmaceutisch bedrijf zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid? Tot grote verbazing van Leereveld en van Levy blijken de grote farmaceuten én hun aandeelhouders daarvoor gevoelig te zijn.

LEVY: Slikken of Stikken is in 2011 uitgezonden door de AVRO.