This website uses cookies to optimize performance. Do you accept the use of cookies on this website?

 
Omroep / Broadcaster
AVRO
 

LEVY: Lang Leve de Tour

Aan de vooravond van de Tour de France duikt Gideon Levy onder in het wielerpeloton. Hoe werkt doping en wat bereik je ermee? Om hier achter te komen neemt Levy zelf wat preparaten tot zich en laat hij z'n bloedwaarden testen. Hij laat zich masseren door oud-verzorger Jef d' Hont, fietst een rondje met oud-renner en NOS-commentator Maarten Ducrot en gaat in gesprek met voormalig wielrenner en 'dopingzondaar' Bernhard Kohl.

DEEL 1 In het eerste deel van dit tweeluik wil Levy weten wat hij zelf nodig heeft om harder te fietsen. Hij laat  z’n bloedwaarden meten en ondergaat een zware test op de hometrainer. Van de omstreden oud- soigneur Jef d’Hont krijgt hij een ‘speciaal bidonneke’. D’Hont was bijna 40 jaar een van de belangrijkste verzorgers in het wielerpeloton. In de jaren '90 maakte hij deel uit van de befaamde Duitse wielerploeg Team Telecom, met oud- Tourwinnaars Bjarne Riis en Jan Ullrich. Deze ploeg raakte ook verstrikt in een omvangrijk dopingschandaal.

In Oostenrijk ontmoet Levy Bernhard Kohl, bergkoning en nummer drie van de Tour van 2008. Nadat hij werd betrapt op het gebruikt van bloeddoping, stopte Kohl onmiddellijk met wielrennen. En Levy gaat op bezoek bij Stefan Matschiner. Deze voormalig atleet beschikte over een  geheime bloedcentrifuge, waarmee hij  Kohl en andere topsporters voorzag van verrijkt bloed. Matschiner zat een tijdje gevangen en schreef het boek ‘Uit het leven van een dopingdealer’.

DEEL 2 In het laatste deel van het tweeluik over doping in het wielrennen klimt Gideon Levy op de fiets met Maarten Ducrot, oud-renner en NOS-commentator. Ducrot ziet een duidelijke kentering in z’n sport: onder druk van strenge controles en het biologisch paspoort wordt die schoner en eerlijker. Hij noemt deze ontwikkeling ‘het nieuwe wielrennen’. Ook de hoogste wielerbaas, Pad Mc Quaid, is optimistisch gestemd. “Er is een cultuur van anti- doping op komst, “aldus de president van de Internationale Wielerunie (UCI). Is Levy overtuigd?

LEVY: Lang Leve de Tour is in 2011 uitgezonden door de AVRO.