This website uses cookies to optimize performance. Do you accept the use of cookies on this website?

 
Omroep / Broadcaster
AVRO
 

LEVY: Kind van de Rekening

In dit tweeluik dompelt Gideon Levy zich onder in het onderwijs. Hij bivakkeert op een reguliere basisschool en loopt mee op een speciale school. Leerlingen, ouders en leraren vertellen hem in openhartige gesprekken wat zij dagelijks op en buiten de school meemaken. Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs gaat 300 miljoen euro bezuinigen op het passend onderwijs. Hierdoor verdwijnt onder meer het persoonsgebonden budget voor kinderen die extra zorg nodig hebben, het zogenoemde het rugzaksysteem. De minister wil dat deze ‘zorgleerlingen’ gewoon naar de ‘school om de hoek’ kunnen. Wat betekent deze aanpak straks in de praktijk?

DEEL 1 Levy vraagt zich af hoe de school is veranderd sinds hij in de jaren ’70 zelf op de lagere school zat. Met lood in de schoenen gaat hij op zoek naar meester Rudi Laatst, zijn eigen leraar op de basisschool. Hoe kijkt hij terug op zijn jaren als onderwijzer en wat denkt hij van de kinderen van tegenwoordig? Moet Levy zich zorgen maken over het onderwijs dat zijn kinderen nu krijgen?

De feiten en de trends spreken voor zich: het percentage kinderen met een ‘persoonsgebonden budget’ is in de afgelopen jaren met ruim 60 procent gestegen. Niet alleen syndromen als ADHD en Asperger behoren tot het normale vocabulaire van leraren en kinderen, dat geldt ook voor de minder bekende afkortingen als ODD, OCD en PDD NOS.

Daarnaast valt een groeiend aantal kinderen (nu zo’n 3000) tussen wal en schip: op speciale scholen kunnen ze geen plek krijgen en op normale basisscholen vindt men ze ‘onhandelbaar’. Mede door de bezuinigingen belanden steeds meer van deze kinderen in het ‘thuisonderwijs’. Niet gek dus dat Levy zich afvraagt: Wat is er toch mis met onze kinderen?

DEEL 2 Van de speciale school naar de gewone school om de hoek, dat is zoals de minister het graag ziet. Kinderen die extra zorg nodig hebben, gewoon samen met andere kinderen in de klas. Maar kan dat wel? Gideon Levy loopt een week mee op de speciale school en ontmoet daar hele speciale ouders, leraren en kinderen, zoals Justin. Aan het eind van de aflevering volgt een confrontatie met minister van onderwijs, Marja van Bijsterveldt.

LEVY: Kind van de Rekening is in 2011 uitgezonden door de AVRO.