This website uses cookies to optimize performance. Do you accept the use of cookies on this website?

 
Omroep / Broadcaster
AVRO
 

LEVY iedereen gaat het voelen deel 3

LEVY iedereen gaat het voelen: deel 3 'Een Meesterlijk plan'

‘Iedereen gaat het voelen’, zo lieten Mark Rutte en Diederik Samsom Nederland weten toen ze hun regeerakkoord vol bezuinigingen presenteerden. Die bezuinigingen zetten de samenleving verder onder druk.  Wat gebeurt er wanneer de grote plannen die in Den Haag achter bureaus worden gemaakt landen in ons dagelijks leven? Wat heeft bestaansrecht en wat niet?  Gideon Levy trekt het land in en ondervindt hoe de Haagse plannen uitpakken in de praktijk.

Een Meesterlijk Plan

In het regeerakkoord beschreven de VVD en de PvdA in drie pagina's hun plannen voor justitie. Maar toen op 12 november 2012 de eerste plannen lekte over de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Teeven sloeg de eerste paniek toe in het gevangeniswezen. Journalist Gideon Levy heeft in de afgelopen maanden de plannen van staatssecretaris Teeven gevolgd. Staatssecretaris Teeven is een man van vele ideeën. Zo wilde Teeven bijvoorbeeld dat gedetineerden gaan meebetalen aan hun eigen gevangenschap om zo de kosten te drukken, maar gevangenen krijgen een salaris van 76 cent uur. Hogere salarissen voor boeven, dat zit er in deze tijd nu net niet in. Je vraagt je dus af, waarom dit plan?
 
In de tocht van conceptie tot geboorte komen er meer van dit soort, tot de verbeelding sprekende, ideeën uit Teevens koker. Terwijl hij als kamerlid altijd sprak over boeven met chips en bier thuis op de bank en tegen enkelbandjes was, zag Teeven nu in enkelbandjes een oplossing om de kosten te drukken. Hij wilde het nu op grote schaal gaan invoeren. Maar notabene de PVDA en zijn eigen partij, konden hier niet mee leven. Daarnaast wilde crime fighter Teeven 26 gevangenissen sluiten. Kortom, wat is de visie die ten grondslag ligt aan de grootste bezuiniging op het gevangeniswezen ooit? Levy zoekt het voor u uit.