This website uses cookies to optimize performance. Do you accept the use of cookies on this website?

 
Omroep / Broadcaster
AVRO
 

LEVY: De Slag om ons Voedsel

LEVY -  DE SLAG OM ONS VOEDSEL

In Nederland zijn geen voedselrellen uitgebroken en de kosten van ons dagelijks brood zijn niet noemenswaardig gestegen. In landen zoals India en Uganda gaan mensen wel de straat op, omdat ze hun eten niet meer kunnen betalen. In Levy & de Slag om ons Voedsel wil Gideon Levy weten of we elke wereldburger te eten kunnen blijven geven. Daarvoor moet de wereldvoedselproductie omhoog, gezien de sterk stijgende wereldbevolking. De vraag is hoe. Door grootschalige, technologische landbouw met minder boeren of is de toekomst juist aan de kleine agro-biologische boer? Levy stuit op een richtingenstrijd.

DEEL 1 Levy wil weten of we elke wereldburger te eten kunnen blijven geven. Daarvoor moet de wereldvoedselproductie omhoog, gezien de sterk stijgende wereldbevolking. De vraag is hoe. Door grootschalige, technologische landbouw met minder boeren of is de toekomst juist aan de kleine agro-biologische boer? Levy stuit op een richtingenstrijd. Zo kiezen Landbouwuniversiteit Wageningen (financieel gesteund door onder andere de Bill Gates Foundation) en zadenmultinational Monsanto voor de eerste weg: technologie en massaproductie met gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Maar de speciale VN- rapporteur voor voedsel ziet veel meer heil in de kleine biologische boer. De uitkomst van deze strijd zal de toekomst van veel ontwikkelingslanden bepalen. Uganda is zo'n land dat moet kiezen welke weg het opgaat. Levy bezoekt er een voor Afrikaanse begrippen modern lab waar een speciale banaan wordt gekweekt. Het patent blijkt bij het bedrijf Monsanto te berusten.

DEEL 2 Levy doet verwoede pogingen om iemand van deze multinational te spreken te krijgen. Ook legt hij z'n bevindingen voor aan Rudy Rabbinge, hoogleraar Duurzame Ontwikkeling en Voedselveiligheid aan de Landbouwuniversiteit Wageningen en pleitbezorger van een 'Groene revolutie' in Afrika.

Verder bezoekt hij een kleine biologische boer die juist werkt voor de locale markt. Het rijke westen heeft het geld, de kennis en de techniek om de landbouw in ontwikkelingslanden een stap verder te helpen. Maar tegen welke prijs? Wordt een land als Uganda beter van de bemoeienis van Zadenmultinational Monsanto? Dit bedrijf geeft veel zaden weg om de landbouw in de derde wereld te helpen. Levy onderzoekt de schaduwkant van deze schijnbare liefdadigheid.

LEVY De Slag om ons Voedsel is uitgezonden in 2011 door de AVRO.