This website uses cookies to optimize performance. Do you accept the use of cookies on this website?

 
Omroep / Broadcaster
AVRO
 

LEVY & de Laatste Nazi's: deel 6

LEVY & DE LAATSTE NAZI'S DEEL 6 : DE AFREKENING

ZAAK TEGEN NAZI SIERT BRUINS HEROPEND

De Duitse justitie start een nieuw onderzoek naar oorlogsmisdadiger Siert Bruins (91), alias ‘het Beest van Appingedam’. Het onderzoek richt zich op Bruins mogelijke betrokkenheid bij moorden op leden van het Gronings verzet, aan het eind van de oorlog. De zaak Bruins is bij de Duitse nazi- jagers opnieuw aanhangig gemaakt door het AVRO tv- programma Levy & de Laatste Nazi’s.

De Duitse aanklager Andreas Brendel van het Openbaar Ministerie in Dortmund heeft opdracht gegeven tot het onderzoek na berichtgeving van programmamaker Gideon Levy. Het onderzoek richt zich onder andere op de moord op verzetslid Baltus Timmer en de standrechtelijke executie van verzetslid Aldert Klaas Dijkema, in 1944.

De Nederlandse politie is ingeschakeld bij het onderzoek. Brendel hoopt dat Nederlandse rechercheurs alsnog getuigen weten te vinden uit die tijd. Het onderzoek staat onder leiding van de federale recherche Nordrhein - Westfalen. 

Siert Bruins is de laatste in vrijheid levende Nederlandse nazi in Duitsland na het overlijden van Klaas Carel Faber, twee maanden geleden. Of het tot een nieuw proces komt tegen hem, hangt af van het verloop van het onderzoek. ‘Gezien de hoge leeftijd van de beschuldigde, moeten we heel snel te werk gaan,’ aldus Brendel. Hij zei ook dat Bruins inmiddels op de hoogte is gesteld van het hernieuwde onderzoek tegen hem. De hoogbejaarde nazi weigert informatie te geven aan de Duitse justitie. Hij heeft inmiddels wel een advocaat in de arm genomen, aldus aanklager Brendel.

Bruins werd na de oorlog in Nederland bij verstek veroordeeld tot de doodstraf voor meervoudige moord, maar hij vluchtte  naar Duitsland. Tot 1980 leefde hij er als vrij man. Nazi- jager Simon Wiesenthal zorgde ervoor dat hij door de Duitse  politie werd opgepakt. De Duitse rechtbank veroordeelde Bruins tot zeven jaar celstraf wegens medeplichtigheid aan de moord op de Joodse broers Sleutelberg, op 25 april 1945 in Delfzijl.  In 1985 kwam hij vrij. Een poging van minister Donner in 2003 hem uitgeleverd te krijgen naar Nederland strandde.

Het vonnis destijds maakte al gewag van Bruins zijn mogelijke rol bij het ombrengen van Dijkema en Timmer. De rechtbank liet beide zaken toen ongemoeid. Waarschijnlijk omdat leden van het verzet door Duitse rechters werden gezien als vijanden in een oorlogssituatie. Dat ligt nu mogelijk anders na de veroordeling, vorig jaar, van een andere hoogbejaarde Nederlandse oorlogsmisdadiger in Duitsland, Heinrich Boere. Hij zit alsnog een levenslange gevangenisstraf uit voor het doodschieten van onschuldige burgers.

LEVY & de Laatste Nazi’s is uitgezonden in 2012 bij de AVRO op Nederland 2