This website uses cookies to optimize performance. Do you accept the use of cookies on this website?

 
Omroep / Broadcaster
AVRO
 

LEVY & de Laatste Nazi's: deel 5

LEVY & DE LAATSTE NAZI'S DEEL 5 : JODEN VAN JE NEK HOUDEN

Gevluchte Nederlandse nazi’s die 60 jaar in vrijheid in Duitsland leven of hebben geleefd. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?  In zijn zesdelige serie LEVY & de Laatste Nazi’s onderneemt documentairemaker Gideon Levy een persoonlijke zoektocht naar het waarom.

In Duitsland circuleerden na de oorlog de namen van 700.000 oorlogsmisdadigers. De dossiers van 120.000 van hen blijken te zijn onderzocht. Het aantal veroordeelden staat vandaag de dag op 563. Dat blijkt uit deel 5 van LEVY & de Laatste Nazi’s.

De onthutsende cijfers zijn afkomstig van de Zentrale Stelle in Ludwigsburg, het opsporingsorgaan dat in 1958 in Duitsland in het leven werd geroepen om oorlogsmisdadigers op te sporen en ze voor de rechter te brengen. Gideon Levy brengt in deze aflevering een uitgebreid bezoek aan het instituut, waar hij tracht de zaak van de Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins andermaal onder de aandacht te brengen.

Hoe serieus heeft Duitsland de jacht op nazi’s werkelijk genomen? Levy hoort dat er slechts een enkeling is veroordeeld voor de gruwelijkheden in het concentratiekamp Belzec, waar meer dan 400.000 mensen zijn omgekomen. De directeur van de Zentrale Stelle probeert hem gerust te stellen. Sinds kort werkt één medewerker volledig aan ‘Belzec’, meldt hij trots. 


LEVY & de Laatste Nazi’s is uitgezonden in 2012 bij de AVRO op Nederland 2