This website uses cookies to optimize performance. Do you accept the use of cookies on this website?

 
Omroep / Broadcaster
AVRO
 

LEVY & de Laatste Nazi's: deel 4

LEVY & DE LAATSTE NAZI'S DEEL 4 : GEH MAL EBEN PISSEN

Gevluchte Nederlandse nazi’s die 60 jaar in vrijheid in Duitsland leven of hebben geleefd. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?  In zijn  zesdelige serie LEVY & de Laatste Nazi’s onderneemt documentairemaker Gideon Levy een persoonlijke zoektocht naar het waarom.

In deel vier van LEVY & de Laatste nazi’s bezoekt Gideon Levy de laatst levende Nederlandse voorvluchtige oorlogsmisdadiger Siert Bruins.  Bruins is na de oorlog in Nederland bij verstek tot levenslang is veroordeeld wegens moord op Joden en verzetsmensen. Hij blijkt nergens spijt van te hebben.

Bruins, die in de oorlog de bijnaam ‘het beest van Appingedam’ verwierf, woont in Altenbreckenfeld, 3,5 uur rijden van de Nederlandse grens. Hij heeft in Duitsland vijf jaar gezeten voor de moord op twee onderduikers, de joodse broers Sleutelberg. Wanneer Levy in zijn zaak duikt, wordt al snel duidelijk dat hij meer moorden op zijn geweten heeft waarvoor hij nooit is bestraft.

In het Duitse vonnis valt o.a. te lezen dat Bruins de verzetsman Dijkema, de man die de broers onderdak verleende, in zijn rug heeft geschoten. Dijkema werd door Bruins opgepakt. Onderweg zei Bruins tegen hem; ‘geh mal eben pissen’. Dijkema stapte uit en werd, volgens het vonnis, door Bruins doodgeschoten.

De Duitse rechters die Bruins hebben veroordeeld, waren in de jaren 80 niet in staat hem te berechten voor moorden op verzetsmensen. Het verzet gold voor de Duitsers als de vijand en Bruins was nu eenmaal bij de SS.

Levy vraagt zich af of de Duitse justitie vandaag de dag anders tegen deze moorden aankijkt. Moet Bruins niet alsnog voor die moorden voor de rechter verschijnen?

Gideon Levy legt de vraag voor aan de Duitse openbare aanklager en aan emeritus hoogleraar strafrecht Frits Rüter. Volgens Rüter moet Gideon niet meteen denken dat hij nu zomaar een hele nieuwe zaak te pakken heeft. De aanklagers in Duitsland zijn juist blij met de informatie van Levy: ‘Das ist ein Guter Tipp!’ .

LEVY & de Laatste Nazi’s neemt stelling tegen de slappe houding van gerechtelijke autoriteiten en de Duitse en Nederlandse overheid. Het belang van een goede relatie met Duitsland en een oude nazi- wet lijken belangrijker te zijn dan gerechtigheid. Het lijkt er sterk op dat we onze moraal in deze kwestie voortdurend opzij hebben gezet. Wat zegt dit over ons en waar kan dit toe leiden?

Gideon Levy: ‘3,5 uur rijden van de Nederlandse grens woont een voortvluchtige Nazi die nergens spijt van heeft. Ik ben bij hem thuis geweest en heb met hem in zijn vrouw gesproken. Ze voelen zich veilig in Duitsland, en met recht, want Duitsland ziet de moord op verzetsmensen blijkbaar nog steeds niet als moord.’ 

LEVY & de Laatste Nazi’s is uitgezonden in 2012 bij de AVRO op Nederland 2