This website uses cookies to optimize performance. Do you accept the use of cookies on this website?

 
Omroep / Broadcaster
AVRO
 

LEVY & de Laatste Nazi's: deel 3

LEVY & DE LAATSTE NAZI'S DEEL 3 : ONS GEWETEN

Gevluchte Nederlandse nazi’s die 60 jaar in vrijheid in Duitsland leven of hebben geleefd. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?  In zijn nieuwe zesdelige serie LEVY & de Laatste Nazi’s onderneemt documentairemaker Gideon Levy een persoonlijke zoektocht naar het waarom.

De Nederlandse nazi Klaas Carel Faber was in september 2011 volgens het Simon Wiesenthal Instituut de meest gezochte oorlogsmisdadiger. In mei 2012 overleed hij, na 60 jaar in vrijheid te hebben geleefd in Duitsland. En er is er nog één, Siert Bruins.  Ook een Nederlander die in vrijheid in Duitsland woont, hoewel hij in Nederland tot levenslang is veroordeeld wegens moord op Joden en verzetsmensen.  Bruins blijkt nergens spijt van te hebben.

 In de derde aflevering gaat het vooral om de keuzes die mensen maken. Waarom kiest de één voor het verzet en de ander voor de Duitse SS? Gideon Levy gaat op bezoek bij Johan van Hulst. Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofd van een lagere school in Amsterdam. Via zijn school werden honderden Joodse kinderen naar onderduikadressen gesmokkeld.

Ook is Gideon getuige van een experiment aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na de Tweede Wereldoorlog is veel onderzoek gedaan naar de oorsprong van het kwaad en  de rol van het geweten. Beroemd en berucht zijn de experimenten van Milgram en het Stanford Prison experiment. Ook nu nog kijkt hoogleraar sociale psychologie Paul van Lange hoe mensen reageren op autoriteit en of ze in verzet komen als een vraag eigenlijk te ver gaat. Dan blijkt dat de grote meerderheid nog steeds geneigd is gewoon te doen wat hen gevraagd wordt. Ook al zijn ze het niet helemaal met de opdracht eens.

LEVY & de Laatste Nazi’s neemt stelling tegen de slappe houding van gerechtelijke autoriteiten en de Duitse en Nederlandse overheid. Het belang van een goede relatie met Duitsland en een oude nazi- wet lijken belangrijker te zijn dan gerechtigheid. Het lijkt er sterk op dat we onze moraal in deze kwestie voortdurend opzij hebben gezet. Wat zegt dit over ons en waar kan dit toe leiden?

Gideon Levy: Uiteindelijk gaat deze serie niet enkel over de geschiedenis maar over keuzes die we elke dag maken. Wie deze uitzending bekijkt zal zien hoe kwetsbaar wij mensen zijn. Het onderzoek dat wij in de VU hebben mogen filmen maakt inzichtelijk dat we van natura volgzamer zijn dan dat we denken. Ik denk dat iedereen die de beelden uit de VU vanavond ziet, dat zal beamen. Het is echt hele bijzondere en confronterende TV. Klaarblijkelijk is dat de aard van het beestje...

LEVY & de Laatste Nazi’s is uitgezonden in 2012 bij de AVRO op Nederland 2