This website uses cookies to optimize performance. Do you accept the use of cookies on this website?

 
Omroep / Broadcaster
AVRO
 

LEVY & de Laatste Nazi's: deel 2

LEVY & DE LAATSTE NAZI'S DEEL 2 : 60 JAAR IN VRIJHEID

Gevluchte Nederlandse nazi’s die 60 jaar in vrijheid in Duitsland leven of hebben geleefd. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?  In zijn nieuwe zesdelige serie LEVY & de Laatste Nazi’s onderneemt documentairemaker Gideon Levy een persoonlijke zoektocht naar het waarom.

De Nederlandse nazi Klaas Carel Faber was in september 2011 volgens het Simon Wiesenthal Instituut de meest gezochte oorlogsmisdadiger. In mei 2012 overleed hij, na 60 jaar in vrijheid te hebben geleefd in Duitsland. En er is er nog één, Siert Bruins.  Ook een Nederlander die in vrijheid in Duitsland woont, hoewel hij in Nederland tot levenslang is veroordeeld wegens moord op Joden en verzetsmensen.  Bruins blijkt nergens spijt van te hebben.

 In het tweede deel van LEVY & de Laatste Nazi’s  gaan Gideon Levy en Ad van Liempt naar de Koepel van Breda. Vanuit de gevangenis ontsnapten in 1952 de zeven Nederlandse oorlogsmisdadigers. Onder hen Klaas Carel Faber. Zijn broer regelde één van de vluchtauto’s. Eenmaal aangekomen in Duitsland betaalden alle zeven voortvluchtigen tien gulden boete wegens het illegaal passeren van de grens. Vervolgens konden ze gewoon verder rijden.

Klaas Carel Faber werd vervolgens Duits staatsburger en een oude wet zorgt ervoor dat hij niet mag worden uitgeleverd. Gideon Levy vraagt zich af wat Deze wet, dit zogenaamde Führer Erlass inhoudt en hoe het komt het dat er nooit iets gedaan is door de Nederlandse autoriteiten om Faber terug naar Nederland te halen.

Tot slot zoekt Gideon het echtpaar Faber op. Met zijn geheime camera, verstopt in een design bril, belt hij aan in Ingolstadt. Mevrouw Faber doet de deur tot op een kiertje open enlaat zich verleiden tot een ongemakkelijk gesprek.

Gideon Levy: Uiteindelijk gaat deze serie niet enkel over de geschiedenis maar over keuzes die we elke dag maken. Mevrouw Faber werd verliefd op Klaas Carel toen ze hem bezocht in de gevangenis, vlak na de oorlog, waar hij in afwachting zat van zijn strafproces. Na zijn vlucht naar Duitsland zijn ze getrouwd en kregen ze samen kinderen. Ze heeft er in volle bewustzijn voor gekozen om haar leven door te brengen met deze veroordeelde Nazi. Hoe ging het er aan toe in zo een gezin? Wat vertelden deze mensen aan hun kinderen over wat vader had gedaan in de oorlog? Met dit soort vragen in mijn achterhoofd belde ik bij de Fabers aan... 

LEVY & de Laatste Nazi’s is uitgezonden in 2012 bij de AVRO op Nederland 2