This website uses cookies to optimize performance. Do you accept the use of cookies on this website?

 
Omroep / Broadcaster
Joodse Omroep
 

Israel, Tussen Droom en Werkelijkheid

Een 6-delige documentaireserie waarin de Nederandse Journalist Gideon Levy door Israël reist. We volgen Levy op legerbases, bij dienstweigeraars, Arabische families, rijken, armen, kolonisten, seculiere activisten, Ethiopiërs en vele anderen. Israël zoals u het nog niet eerder heeft mee gemaakt, met toevallige ontmoetingen en indringende gesprekken met o.a Schrijver David Grosman. 

Nooit was ik zo bang als toen onze jongste zoon tijdens de Tweede Libanonoorlog tankcommandant was. Existentiële angst was het. ’s Nachts luisterde ik of de voorbijgaande auto’s stopten. Je weet precies wat er gebeurt als het misgaat: een auto stopt. Een arts, officier en maatschappelijk werker stappen uit en komen je vertellen dat je zoon niet meer leeft. Ik durfde er niet over te praten, ook niet met mijn vrouw, en ik hoorde dat later ook van anderen, die hadden precies hetzelfde. Alsof je opeens bijgelovig bent.

We kijken naar de eerste aflevering van de zesdelige serie Israël, tussen droom & werkelijkheid en we zien het bezorgde gezicht van de van oorsprong Nederlandse psycholoog Danny Brom die Nederland verliet omdat hij zich onveilig voelde in de kleine Nederlands-Joodse gemeenschap. “Die Angst, niemand leek dat erg te vinden. Dat is bloedlink, maar hier is het ook bloedlink. Soldaten worden hier voorbereid op de dood. Er wordt een afdruk gemaakt van hun tanden, ze krijgen een ijzeren plaatje in beide schoenen en een om hun nek. Zo weten ze welke voet bij wie hoort als hun ledematen verspreid raken”. 

‘Levy luistert en er ontstaat een veelkleurig palet van het complexe weerbarstige Israël. De serie is uitgesproken Israëlisch en kan met recht de emotionele geschiedenis van Israël genoemd worden: geen enkele Israëliër - links, rechts, Sefardisch, Ashkenazisch, Arabisch, vroom, seculier, Etiopisch of Jemenitisch, dienstweigeraar, soldaat, rijk of arm - kan zeggen dat het ‘zijn’ film is. Want Israël, tussen droom & werkelijkheid gaat over hen allemaal.’

Israël, Tussen Droom en Werkelijkheid is uitgezonden in 2010 door de Joodse Omroep.