This website uses cookies to optimize performance. Do you accept the use of cookies on this website?

 
Omroep / Broadcaster
AVRO
 

Brandende Kwesties: De Macht van het Vaticaan

In de serie Brandende Kwesties onderzoekt Gideon Levy macht en machtsstructuren. In de eerste aflevering duikt hij in de verborgen macht van het Vaticaan bij de VN.

De katholieke kerk heeft als enige godsdienst de status “permanent observer” bij de Verenigde Naties. Brandende Kwesties laat zien dat zij met die speciale positie over de hele wereld beslissende invloed uitoefent op terreinen als HIV bestrijding, homoseksualiteit en abortus, met vaak desastreuze gevolgen.

Levy’s zoektocht naar de verborgen macht van het Vaticaan begint in New York, bij de VN. Hij zet alles op alles om VN-diplomaten uit allerlei landen te spreken. De kwestie blijkt een groot taboe, maar uiteindelijk lukt het hem om diplomaten, ambassadeurs, lobbyisten en slachtoffers van de politiek van het Vaticaan voor de camera te krijgen. Stapje voor stapje blijkt hoe ingenieus de Heilige Stoel haar macht doet gelden. Er wonnen slechts rond 800 inwoners in Vaticaanstad, en vooral mannen, dus van een normaal land, kan je niet spreken, maar de invloed die het Vaticaan uitoefent over het dagelijks leven van mensen in de derde wereld is enorm. 

In Rome bereikt Levy’s onderzoek een climax, als hij na lang aandringen een interview heeft met de hoogste gezant van het Vaticaan bij de VN. Wat volgt is een confrontatie met de minzaam glimlachende aartsbisschop Celistino Migliore.

Brandende Kwesties: De Macht van het Vaticaan is in 2010 uitgezonden door de AVRO.